Up Culemborg Blues 2019 Slideshow

 

26ste Culemborg Blues 24 augustus 2019

Tekst: Bert Lek & Paul Scholman
Foto’s: Bert Lek & Paul Scholman.

Kirk FletcherVorig jaar verstierde het weer de jubileumeditie, maar dit jaar was het om 14.00 uur bij de aftrap al 30 graden en zal het in de loop van de middag nog een paar graden warmer worden. Desondanks trok deze editie weer veel mensen uit het hele land. Er zijn een aantal podia: Main, (hoofd podium op de markt bij het oude stadhuis.), Varkensmarkt, in Den Tollesteghe en De Poortwachter, ook op de markt, maar dan bij de toegangspoort en een drietal cafés waar je bijna niet binnenkomt vanwege de drukte.

Ons team bestaande uit Bert Lek en Paul Scholman hebben samen een aardig lijstje gemaakt om zo veel mogelijk te zien, waardoor zij net als de vele bezoekers veel kilometers met hun zware apparatuur moesten afleggen.
De belevenissen en indrukken van Bert en Paul apart weer gegeven.

Eerst die van Paul

Elk jaar trapt een oudgediende op mainstage af. Dit jaar heeft het 50-jarige Flavium de eer om dat te doen. 
De band, opgenomen in de Blues Hall of Fame in 2015 die werd uitgereikt door Johan Derksen, zetten een uiterst gedreven set neer. Zo veel publiek al in het begin van het festival is mooi om te zien. Flavium is een prima band om een lekkere bluesavond mee door te brengen. Op het terras halverwege De Markt was een tafel vrij en om de krachten te sparen duiken we als haviken op de vrije stoelen om een pittig biertje te bestellen en een beetje te babbelen met Flavium op de achtergrond. Er zijn beroerdere muziekjes te beluisteren, zoals James OverLast, maar Flavium was zeker geen straf.
In café De Mart speelt Big Ritch and the Blacksmith Company. Het is er voldoende heet voor een heuse Juke Jointsfeer, dus ff een colaatje en een paar biertjes halen en weer naar buiten vluchten om de oksels te laten opdrogen. Die drie minuten klonken niet verkeerd.

Terug naar De Markt waar de Gary Moore Tribute Band het tempo opschroeft tot grote hoogten. Sinds 2017 bestaat deze formatie die is voortgevloeid uit het Remember “Phil and Gary” project, wat uiteindelijk The Gary Moore Tribute Band is geworden. Niet iedereen vindt coverbands even leuk, maar deze zeven personen maken er een feestje van. Moore is onsterfelijk geworden met zijn ‘Still Got The Blues’ project eind jaren tachtig en zij zetten zijn carrière voort met dit project. 
Hollands Blauw staat inmiddels te popelen op de Varkensmarkt. De finalist van de Dutch Blues Challenge editie 2018 is een apart geval in de blues. want zij zingen in onze ‘moerstaal’. Niks mis mee, maar het is altijd even wennen en omschakelen. Zanger Ian Dole praat de nummers leuk aan elkaar. Hun teksten zijn recht voor hun raap en eigenlijk is hun muziek dat ook. Gitarist John Frick, die ook zijn eigen band bestiert vliegt er lekker stevig in elke keer als hij los mag gaan. Ik zie en hoor hem graag spelen. Als u van humor houdt en dan eentje met een bluesrandje en verstaanbaar in je eigen taal: Hollands Blauw.
The Cards zijn een vreemde eend in de bijt. Mijn ding niet, sterker nog: deze heren staan op het verkeerde festival. Achter hen staat Culemborg Blues in een boog boven de drummer. Dit is wel erg ver van het padje. Gauw terug naar Hollands Blauw
Ik schreef ooit dat de Dynamite Blues Band de mainstage verdienen en in het verleden stonden ze op de Varkensmarkt. Al is het maar om de Nederlandse bands het gevoel te geven dat ze progressie maken en vooral ertoe doen. Vooral ook omdat er toen een paar bands op het hoofdpodium stonden die nog niet zo ver waren dan juist de DBB! Welnu, ze staan er! En hoe! Als er een band meters heeft gemaakt het afgelopen jaar dan is het wel deze band. Na het winnen van de Dutch Blues Challenge en de deelname aan de IBC in Memphis en de Europese Challenge hebben ze op heel wat planken gestaan en is er een verse cd aanstaande waar de eerste opnames al van gemaakt zijn. Ik ben benieuwd, want het repertoire is aan vernieuwing toe, maar het is nooit een straf om naar deze gasten te kijken. Het tempo zit er altijd goed in. JJ van Duijn op gitaar lijkt zich nog steeds door te ontwikkelen en het aantreden van Jan Aandewiel achter de drumkit heeft ook niet verkeerd uitgepakt al is hij min of meer op een rijdende trein gesprongen. Het publiek is laaiend enthousiast, dus dat wordt wat als straks Kirk Fletcher mag opdraven.

Het aandeel van Bert
BCBVorig jaar stond Mojo Hand ook in Den Tollesteghe, maar dan een kwart gedraaid en nog met drummer Mathieu van Uden. Deze heeft de overstap gemaakt naar de Veldman Brothers en is vervangen door Ad Rozen. Ook dit keer zetten ze een gedreven set neer van bijna twee uur. Heerlijk om naar te luisteren.
Black Cat Biscuit opende vorig jaar het Swing Wespelaar festival in België en zij zijn winnaars van de Blues Challenge in 2018 bij onze zuiderburen en hebben sinds kort met 'That's How The Cookie Crumbles' een prachtige cd. Aan het nieuwe album wordt tussen de vele optredens gewerkt. De kat houdt van vrolijke jump blues en het aanstekelijke harmonicaspel van Mr Mark Sepansk en ondanks dat ze pas een paar jaar samenspelen klinkt het allemaal als de bekende klok. Een geweldige opener, die gelijk zorgt voor veel vrolijke gezichten. Wie ze gemist heeft kan ze binnenkort zien in 'l Esprit (29-09) te Rotterdam en misschien wel op Blues On The River 2020. Dat sterke gerucht gaat direct na het optreden, toen René Wijs met zanger, gitarist “Yasser” Arnauts op de foto gaat en dat deed hij niet voor niets!! 
Vervolgens het eerste bezoek aan het hoofdpodium zoals de mensen uit de Betuwe het grootste podium noemen. Heel veel mensen hebben de schaduwzijde uitgekozen. Gelukkig staan de Juke Joints niet in de volle zon, zodat ze mooie blues rock en roll kunnen neerzetten. Het zijn niet de allerbeste musici van ons land, maar de inzet, saamhorigheid en de liefde voor de muziek spat er weer vanaf. Veel bekende nummers o.a. ‘Going To My Hometown’ met een hoofdrol voor drummer, zanger Peter Kempe met mandoline vormt de hoofdschotel voor het middagoptreden. Bovendien levert dit concert een optreden op voor 2020 in de Betuwe (Tussen de Dijken) op zaterdag 18 juli!
Het lijkt wel een kleine reünie van musici, die ook op Swing Wespelaar stonden. Dat laatste geldt ook voor heel veel bezoekers, die het vorige weekend in België aardig wat water over zich heen kregen.
Stef Paglia en zijn trio is er een van, net als de Dave Warmerdam Band en Kirk Fletcher, die het festival afsluit.
Het puike optreden van Stef en zijn mannen wijkt niet veel af van die van vorige week met als hoogtepunt het instrumentale nummer ter nagedachtenis aan zijn vader. Het is doodstil op de markt en menig traantje wordt gelaten. Wat een sublieme slide solo van deze jonge bluesman in dit nummer. Top!

Dan snel naar Sean Webster. Wat mij het eerst opvalt zijn de grote schoenen van de man wanneer ik hem op de plaat wil vastleggen. Daar kan ik twee keer in, maar wat is hij weer goed op dreef bijgestaan door zijn Nederlandse begeleiders. Natuurlijk wordt er veel werk gespeeld van zijn nieuwe album ‘Three Nights Live’, die in september uitkomt.
Daar staat I'd Rather Go Blind niet op, maar die song doet hij hier wel en terecht. Het is muisstil op de markt en dat maak je niet vaak mee.
Dan heb ik twee uurtjes pauze en eet ik met mijn maatje heerlijk Grieks bij Knossos.

StefVervolgens de Dave Warmerdam en zijn band. De roem is hen al vooruitgesneld uit Wespelaar. Daar kregen ze lovende kritieken van de Nederlandse kolonie en die plaatste het op de sociale media en waren zij zaterdag de opener en het was het hun eerste grote optreden.
Nu om negen uur is het een betere tijd. Er is wat meer door het publiek gedronken en ze zijn ook niet afwachtend van laat maar zien wat je kunt. Bovendien zijn er ook kleine veranderingen aan het repertoire gedaan. Direct is er geweldige wisselwerking met het publiek. Sonny Ray van den Berg speelt alle liefdesverdriet van hem af en zangers Janne Timmer en Dave helpen hem daarbij. Hoogtepunt voor het publiek is ‘Rolling On The River’ wat een hele aparte uitvoering krijgt. Een toegift wordt terecht afgedwongen. Leuk is te zien hoe Steven van der Nat na afloop Sonny feliciteert met zijn geweldige optreden.
Vijf minuten later gaat Steven met zijn gitaar erop zoals ik hem nog nooit zag. Dat hoofd straalt een venijn af, niet normaal. Ik ben bang dat zijn snaren het begeven. Helaas is saxofonist Jan de Ligt nog niet bij de les. Wanneer Kat Riggins een break neemt krijgt Jan vreselijk op zijn donder van bassist Hassan Abudaldah: “Jij moet nu spelen!” Dat heeft de band nodig.
Kat zingt nummers van de albums die ze uitbracht waaronder ‘The Bluesclub’ Zij zorgt met ‘Hipe Shake’, de tweede encore voor een daverende afsluiter op de Varkensmarkt.
Na zo’n lange middag en avond is het een aardig traject naar het hoofdpodium waar De Amerikaanse zanger, gitarist Kirk Fletcher met zijn trio afsluit op een wel erg donkerblauw podium. Fletcher is geen begenadigde zanger en misschien dat het tijd wordt voor een echte zanger, dus wat doe je dan...je steekt je energie in prachtige gitaarsolo’s, die jazz, funk en blues laten horen in geweldig samenspel met de drummer en keyboardspeler, die een bassist moeiteloos vervangt. In het tweede deel is Fletcher nog meer op dreef, wat uiteindelijk uitmondt in een mooie toegift.

Deze editie is geweldig geslaagd, mede door het prachtige weer, de mooie line up, de vele vrijwilligers, de bands en de bezoekers, die er ook een mooie dag van hebben gemaakt.

 

Aankondiger_4719-2
Black Cat Biscuit IMG_4725-2
Black Cat Biscuit_4717-2
Cards_DSC1064
Dave Warmerdam Band-DSC05441-2
Dave Warmerdam Band_4841-2
Dave Warmerdam Band_4883-2
Dave Warmerrdam Band_4847-2
Dave Warmerrdam Band_4866-2
Dave Warmerrdam Band_4902-2
Dave Warmerrdam Band_4906-2
Dave Warmerrdam Band_4934-2
Flavium_DSC0631
Flavium_DSC0635
Flavium_DSC0638
Flavium_DSC0643
Flavium_DSC0659
Gary Moore TB_DSC0722
Gary Moore TB_DSC0759
Hollands Blauw_DSC0979
Hollands Blauw_DSC1013
Hollands Blauw_DSC1039
Hollands Blauw_DSC1055
Hollands Blauw_DSC1061
Juke Joints_4740-2
Juke Joints_4746-2
Juke Joints_4748-2
Juke Joints_4751-2
Juke Joints_4768-2
Kat Riggins
Kat Riggins_4945-2
Kat Riggins_4951-2
Kat Riggins_4970-2
Kat Riggins_4971-2
Kat Riggins_4977-2
Kat Riggins_4991-2
Kirk Fletcher_5021-2
Kirk Fletcher_5052-2
Kirk Fletcher_5057-2
Mojo Hand _4695-2
Mojo Hand _4700-2
Mojo Hand DSC05396-2
Sean Webster Band_4804-2
Sean Webster Band__4811-2
Sean Webster Band__4824-2
Sean Webster Band__4831-2
Skinny Tom-DSC05399-2
Stef  Paglia-DSC05423-2
Stef  Paglia_4783-2
Stef  Paglia_4788-2
Stef Paglia Trio_4802-2

  button-home button-gastenboek button-recensies  

Totaal aantal foto's: 51 | Maak web foto albums met Jalbum | Chameleon skin | Help