logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Memories of My Trip - Chris Barber
(The Last Music Company)

Tekst: Bert Lek

Chris BarberDe Engelse trombonist, zanger en bandleider Donald Christopher 'Chris' Barber (89) ontmoette ik voor de eerste keer half jaren 70 toen hij en zijn band optraden in de schouwburg de Agnietenhof te Tiel. Mijn belangstelling ging meer uit naar drummer Pete York van de Spencer Davis Group, waar ik die avond een gezellig gesprek mee had.
Jaren later sprak ik Chris backstage in het Muziekcentrum Vredenburg om de dubbel lp ‘Take Me Back To New Orleans’ met o.a. Dr. John te laten signeren. Hij bleek een aardige man te zijn, die alle tijd voor mij nam. Chris was ook de man, die de zwarte Blues in Engeland introduceerde.
Om er een paar te noemen, die hij met zijn band The Chris Barber Jazz & Blues Band mee nam op tournee: Sonny Terry & Brownie McGhee, Muddy Waters, Louis Jordan, Sonny Boy Williamson en gospel diva Sister Rosetta Tharpe. Hij opende samen met zijn business partner Harold Pendleton de wereldbekende Marquee Club in Londen waar veel groten uit de popwereld hun eerste optreden gaven.
Nu ligt deze dubbele verzamelaar (Memories of My Trip) voor me. Hij werd al eerder uitgebracht in 2011 i.v.m. zijn 80ste verjaardag en nu vanwege zijn afscheid na 65 jaar actief te zijn in de muziek business!

cd-1
De eerste cd vind ik de sterkste met als hoogtepunten Weepin’ Willow met Eric Clapton. Een lekker op het bekende New Orleans geluid steunend nummer, Kansas City. Hoewel het geluid van de opname niet best is zijn zowel Chris als Muddy wel op hun best. Hetzelfde geldt voor Love Me Or Leave Me met de aartsvader van de Engelse Blues: zanger, gitarist Alexis Korner en heerlijk vol geblazen wordt door James Cotton. Rory Gallagher is in topvorm in Muddy’s song Can’t Be Satisfied. Chris stond niet alleen aan de start van de carrière van Korner, maar ook van Skiffle held Lonnie Donegan, dus die ontbreekt niet met Diggin' My Potatoes. Heerlijk. Jeff Healey, zelf een groot jazz liefhebber, doet een duit in het zakje met Goin’ Up The River. Dat had wel wat sneller gemogen. Drie stukken met Van Morrison. De laatste met Dr. John swingt het beste. Aan de gospel wordt met grootheid Alex Bradford en Andy Faiweather Low gedacht.

cd-2
Hier komt de meer traditionele dixieland aan bod met zangeres Otille Paterson, de klarinettisten: Albert Nicholas, Edmond Hall and Ian Wheeler. Heerlijke swing met pianist Sammy Price en klarinettist Sandy Brown. Een gevoelige uitvoering van George On My Mind met zanger, trombonist Trummy Young in een glansrol, maar er komen ook bekende namen tevoorschijn. Moog specialist Keith Emerson (ELP) speelt hier nog orgel met zijn eerste band de The Bones. Zanger, pianist Jools Holland neemt twee stukken voor zijn rekening. Hier weer heerlijk New Orleans klanken in Winin Boy Blues en een aardige instrumentale On The Sunny Side Of The Street. Zanger, gitarist Mark Knopfler sluit met drie niemendalletjes deze aardige schijf af.
Deze cd’s zijn voorzien met een schitterend boekwerkje met z/w foto’s van o.a. Muddy Waters, Eric Clapton en Van Morrison. Bovendien met jaartallen van de opnamen en hele mooie anekdotes van Chris over de musici die op de cd’s staan.

Tracks: cd 1
01. Memories Of My Trip- met Brownie Mc Gee
02. When Things Go Wrong- met Ottille Paterson, Sonny Terry & Brownie McGhee
03. Do Lord, Do You Remember me- met Ottille Paterson met Pat and Chris
04 Weepin’ Willow- met Eric Clapton & Chris Stainton
05. Kanas City- met Muddy Waters  
06. Love Me Or Leave me- met James Cotton & Alexis Korner
07. Can’t be satisfied- met Rory Gallagher
08. Diggin’My Potatoes- met Lonnie Donegan
09. Goin’ Up The River- met Jeff Healey
10. How Long Blues- met Van Morrison
11. Goin’ Home- met Van Morrison
12. Oh Didn’t He Ramble- met Van Morrison
13. Lonesome Road- met Ottille Patterson
14. I’ll Be Rested- met Paul Jones.
15. Precious Lord, Take My Hand- met Andy Fairweather Low.
16. Could’t Keep It To Myself- met Alex Bradford
17. Another Sad One- met John Slaughter’s Last Blues.

Tracks: cd 2
01. St. Louis Blues Missouri-Missouri Special- met Ottille Paterson
02. High Society- met Edmond Hall and Ian Wheeler
03. Rock Candy- met Keith Emerson and the T-Bones
04. Georgia On My Mind- met Trummy Young
05. Rose Room- met Joe Darensburg and Pat Halcox
06. C Jam Blues- met Albert Nicholas
07. Tea Party Blues- met The Boston Tea Party
08. Jack Teagarden Blues- met Eddie Durham
09. Tailgate Boogie- met Sammie Price & Sandy Brown
10. Winin Boy Blues- Chris barber six Piece met Jools Holland.
11. On The Sunny Side Of The Street- Six Piece met Jools Holland
12. Blues Stay Away From me- met Mark Knopfler
13. Dallas Rag- met Mark Knopfler
14. Till The Next Time I am in Town- met Mark Knopfler
Afscheidsconcert in Nederland.
The Big Chris Barber Band 28 januari 2020 TivoliVredenburg - Utrecht