logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Strong – Billy Price featuring The Billy Price Band
(Dixiefrog 8747)

Tekst: Wil Wijnhoven

billy-priceEen combinatie van soul, blues en funk levert soms hele mooie nummers op dat bewijst Billy Price and The Billy Price Band met het album “Strong”. En ik zeg met name ‘soms’ want niet alle nummers zijn even spannend en enkele nummers worden gemaakt door de gastmuzikanten zoals Mark Wenner, Mark Stutso, Monster Mike Welch en Fred Chapellier. Dat hoeft geen nadeel te zijn verre van dat zelfs want het geeft het album een extra boost.

Billy Price is onder meer bekend geworden als zanger in de band van Roy Buchanan alvorens hij zich op de soul/blues stortte. Het resultaat van die keuze ligt op dit moment in mijn cd-speler.
Een album dat je zeer zeker niet als slecht kunt omschrijven maar ik wordt er niet koud of warm van. Het spannende in de nummers mis ik een beetje. Het soul-gevoel krijg ik bij nummers als ‘Sweet Soul Music’ en ‘Gotta Be Strong’. Nummers waar Billy’s stem ook het meest tot zijn recht komt.
Wat het ook interessant maakt is de blazerssectie die op dit album meespeelt en voor de nodige ‘jus’ zorgt.

Zodra Mark Wenner op de harp zich kenbaar maakt in het nummer: ‘Can’t Leave It Alone’ krijg je ook meteen een meer bluesy inslag te horen. En een stevige gitaarpartij van Monster Mike krijg je voorgeschoteld op: ‘Part Time Love’, wel passend in dit met iets meer soul overgoten nummer.

‘The Lucky One’ schurkt tegen een crooner aan. Dat zou helemaal het geval zijn als Billy Price een iets warmere en minder rauw stemgeluid zou hebben. Het saxofoonspel gaat hier gelijk op met de zang en dat pakt heel goed uit. Dit nummer brengt wel enige rust op het album, niet dat de andere nummers zo stevig of onrustig zijn. Maar het is wel een breekpunt op het album.

Een lekker uptempo nummer is ongetwijfeld het swingende ‘I’ve Got Love On My  Mind’. Dit nummer heeft eigenlijk alles in zich wat Billy Price muzikaal wil uitstralen, soul, blues, swing, funk. Hiervan hadden er gerust meer van op kunnen staan. Een gemiste kans zou je haast zeggen ware het niet dat we ook kunnen genieten van de ‘echte’ soulnummers die op het album staan. Persoonlijk vind ik ‘Sweet Soul Music’ met daarop onder meer Fred Chapellier op gitaar en Stevee Wellons achtergrond zang, een van de mooiste songs.

Concluderend kan ik stellen dat het album enkele bijzonder mooie songs bevat maar die  mij toch onberoerd laten. Ik heb een sterk vermoeden dat Billy Price met zijn band live pas tot zijn recht komt.