logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Big Time Bossmen – Working On A Plan
Rootz Rumble

Tekst: Wil Wijnhoven

big time bossmenHet debuutalbum van: David Bauwens, Piet Vercauteren; Bruno Dierick en Rien Gees, of liever gezegd van Big Time Bossman, klinkt erg fris. Dat is heel kort en bondig genoteerd maar zo is het wel.

De Belgische vrienden hebben zich opgeworpen als de nieuwste rootsrock sensatie in België maar ook daarbuiten laten zij zich gelden. Bijna alle songs komen van het kwartet zelf en hun stijl is niet te bevatten in één woord, dus schrijf ik maar dat het een mix van blues, soul, rockabilly, country en dan moet je denken aan: The Paladins of Smokestack Lightning.

Zoals in de jaren zestig gebruikelijk was zijn ook de nummer kort gehouden met als uitschieter ‘Sneaky Messaround’ dat 3:49 minuten duurt en daarmee het langste nummer op het album is.
Het is de mannen gelukt om dertien vlotte uptempo songs te pennen waarmee meteen duidelijk wordt gemaakt welk vlees we in de kuip hebben.

Geopend met ‘Make My Way’ dat direct al het tempo opschroeft en, alsof het zo moet zijn, mij doet denken aan Elvis. Alhoewel het vergelijk daarna toch wel vrij vlot overboord gegooid wordt door mij want dan overheerst bij mij toch het ‘Seatsniffers’ geluid en daar is helemaal niets mis mee.
Ieder liedje heeft zo wel zijn eigen kenmerken waarmee er een lekkere afwisseling in stijlen ontstaat.

Op diverse tracks horen we Pieter Akkermans op de Hammond en dat is toch wel apart als je met deze muziek teruggaat naar de vroege rockabilly periode. Maar hier zo mooi en strak verweven in de nummers dat het als vast onderdeel beschouwd mag worden.
De viool, gespeeld door Dirk Naessens, komen we tegen op: ‘The Effect i Have On Woman’ waarmee duidelijk de country-stijl benadrukt wordt. Even wennen tussen de andere nummers maar wel toepasselijk. Dat geldt ook een beetje voor ‘Wolfman’ waar Dirk Lekenne slide gitaar speelt en we meer in het blues vaarwater terecht komen.

Verder kan ik genieten van de titels en de teksten. Wat te denken van: ‘The Last Fuck’ of ‘Damn You Woman’ twee uitgesproken titels en dito teksten. Maar wel met een ‘smile’ op je toet bij het beluisteren van deze nummers. Overigens doet ‘Damn You Woman’ me denken aan Howlin’ Bill. Een van de ‘grote’ bands uit België.

Ik kan natuurlijk een A4-tje vol schrijven over dit fraaie schijfje maar dan blijf ik me herhalen. Je moet gewoon dit schijfje aanschaffen want het loont zich de moeite. Het is een absolute aanrader. Maar meer nog is het een aanrader om deze band live aan het werk te zien. Ik heb namelijk een idee dat zij dan nog veel beter uit de verf komen dan op ‘Working On A Plan’.