logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Live At Blues Now! - Big Pete
Coast To Coast

Tekst: Wil Wijnhoven|

Big PeteNa “Choice Cuts” hebben we vijf jaar moeten wachten op een nieuw album van Big Pete. Maar dat wachten heeft zich geloond. Nu geen studio album maar een levensecht ‘live’ album. Het is een registratie geworden van een optreden tijdens het ‘Bluesnow’ festival in het Zwitserse Basel.

Samen met Sander Kooiman, gitaar; Erkan Özdemir, bas; Willie ‘Wuff’ Maes, drums en met gastoptredens van Kid Ramos; ‘Monster’ Mike Welch en Anthony Geraci heeft Big Pete een spetterend optreden verzorgt dat wij nu thuis in onze huiskamer of waar dan ook kunnen beluisteren. Opgedragen aan wijlen Randy Chortkoff (eigenaar van Delta Groove Music) zijn er elf songs uit het optreden geplukt die op “Live At Bluesnow” staan verzameld. Daartussen bevinden zich eigen composities en covers waarin een haast perfecte balans is gevonden.

Buiten dat Big Pete een van de beste harpspelers is bewijst hij met nummers als: ‘Mean’; ‘Born To Die’ en ‘Ball And Chain’ dat hij ook een goede tekstschrijver en componist is. Zijn jarenlange vriend en gitarist Sander Kooiman heeft met het nummer ‘6:45’ ook een duit in het zakje gedaan.
Al bij de opening van het album met het nummer: ‘Mean’ vliegen de bluesdampen je om de oren. Moddervette harp begeleidt door kittig gitaarspel en de strakke drum begeleiden je het hele album door. En of dat gitaarspel nu van Kid Ramos, ‘Monster’ Mike of van Sander Kooiman komt, het spettert van begin tot het eind.
Bij Big Pete blijft het niet alleen bij harpspelen maar ook zijn zangkunsten zijn bovengemiddeld goed tot zeer goed, dat merk je bijvoorbeeld heel sterk op: ‘Born To Die’.
Het Jr. Wells nummer: ‘Come On In This House’ klinkt schitterend en staat al langer op de playlist van Big Pete. En steeds weer verwonder ik me dat hij live die hoge noten haalt. Ik vind het een puike uitvoering en een strak nummer. Het laat ook duidelijk horen hoe sterk de band van de muzikanten is en hoe ‘klein’ ze kunnen spelen.

Drummer Boyd Small is hier in Nederland welbekend en dat hij ook sterke songs schrijf heeft hij meermaals bewezen. Zelfs zulke goede songs dat Big Pete het nummer ‘This Time No Lies’ in zijn setlist heeft opgenomen.
Sander Kooimans nummer ‘6:45’ duurt weliswaar 6:58 minuten maar is een van de mooiste songs op het album. Buiten Sander horen we ook ‘Monster’ Mike Welch met buitengewoon sterk gitaarspel en met een vette gitaarsolo, een stevige partij bas en drums en extra ondersteuning door de imposante zang van Big Pete. Een nummer dat ‘live’ extra tot zijn recht komt.
Anthony Geraci op toetsen horen we op ‘I Got Eyes On You’. De piano geeft dit nummer iets smeuïgs mee waardoor het fris klinkt en toch de nodige blues Touch door de zang meekrijgt. Tot nu toe heb ik alleen maar ‘pareltjes’ gehoord en valt er niks af te dingen aan de kwaliteiten van de muzikanten en de songkeuze. Maar daar ben ik ook niet bang voor geweest.
Big Pete onthoudt zich ook niet van slowblues zoals je kunt horen op ‘Ball And Chain’, dat een eigen nummer is. Anthony Geraci van de achtergrond naar de voorgrond op zijn Hammond maakt het nummer helemaal compleet.
Super is het ook dat alle muzikanten in de ‘spotlight’ komen te staan en de hoofdrol niet alleen door Big Pete wordt opgeëist. Iets wat hij overigens nooit doet en ook niet zal doen.
Vreemd is het dan ook niet dat ‘Only Time Will Tell’ van Anthony op de setlist voorkomt. Een vlotte compositie met een licht accent en een vleugje soul. Dat mag ik wel. En let daarbij vooral eens op Sanders gitaarsolo. Tot in de puntjes verzorgt en uiterst strak gespeeld.
De insiders kennen al heel snel het gitaarspel van Kid Ramos, kittig en fel en zijn typisch en herkenbare sound. Dat komt allemaal op het uptempo nummer ‘Rockin’ Daddy’ bij elkaar. Als ik dit nummer hoor zie ik ook Kid op het podium staan van Moulin Blues. De bonustrack ‘My Backscratcher’ is een goede afsluiting van het optreden maar ook van deze live-release.

“Live At Bluesnow!” is een realistische weergave van het live-optreden dat Big Pete in Basel heeft gegeven. Samen met zijn muzikale vrienden heeft hij er een super bluesfeestje van gemaakt. Jammer dat ik er niet bij kan zijn en mij kan verkneukelen bij dit muzikale document. Dit is Big Pete op zijn best en zoals zijn fans hem graag horen en zien. Een absolute must voor je verzameling. Als ik een punt moet geven tussen 1 en 10 dan krijgt dit album van mij zeker een 9,5. Dat halve puntje hou ik over zodat er nog wat overblijft voor de volgende release.