Thankful N' Thoughtful - Bettye Lavette
(Anti 7195-2)

 
 
 
 

Hij ligt al sinds eind september in de schappen, het nieuwe album van soul- en blues diva Bettye Lavette. Het album Thankful N’ Thoughtful” volgestouwd met bijzonder fraaie ballads en soul en bluesnummers. Een album dat het als Kerstgeschenk beslist goed zal doen op dit moment zeker als je dat aanvult met haar autobiografie: “A Woman Like Me” dat gelijktijdig met het album is uitgekomen. En wat je kunt lezen in het boek kun je in feite terug horen op haar album.

Natuurlijk, na ruim 50 jaar in de showbusiness heeft de leeftijd invloed gehad op haar stemgeluid, maar dan wel heel minimaal. Want nog steeds is haar stem zo krachtig als Etta James en past ze in het rijtje Aretha Franklin en Tina Turner.

Op het album staan enkele verbazingwekkend sterke songs van onder meer: Neil Young; Bob Dylan; Sly Stone; The Black Keys en Tom Waits. Net zoals de andere songs gekozen vanwege het feit dat deze iets vertellen over haar leven dan wel invloed hebben gehad op haar leven. Je zou hier haast kunnen spreken van een gezongen autobiografie. 

Een sterke zet is uiteraard om te beginnen met het nummer: “Everything Is Broken’. Geschreven door een van de beste tekstschrijvers die er op deze aardkloot rondloopt, Bob Dylan. De uitvoering van Bettye geeft het nummer nog meer inhoud en wordt hier op indrukwekkende wijze vertolkt. Daarmee heeft ze al meteen de slag van de luisteraar gewonnen. Wat hierna allemaal volgt zijn nummers van gelijkaardig niveau waarbij alleen de smaak van de luisteraar bepalend is welk nummer je mooi of minder mooi vindt.

Bettye Lavette zingt met passie en laat de nummers op emotionele wijze tot zijn recht komen. Zo weet ze op het door Tom Waits geschreven nummer: ‘Yesterday Is Here’ exact de juiste toon te raken die we ook bij Tom zelf tegenkomen. Fans van Tom Waits zullen zich hierin zeker herkennen.

En in de titeltrack “Thankful N’ Thoughtful’ is duidelijk de hand van Sly Stone te herkennen. Soul vermengd met  invloeden uit funk en een ietsje pietsie blues.
Uiteraard is het altijd de moeite waard om de tekst van een song goed in je op te nemen. Maar bij dit album loont het zich meer dan ooit om de tekst eens goed te beluisteren. Je kunt er veel uithalen over het leven dat Bettye heeft geleidt.

Als je ‘Everybody Knows This Is Nowhere’ beluisterd dan zul je er al snel achterkomen dat dit nummer uit de pen van Neil Young komt. Bettye legt hier zoveel emotie aan de dag dat het nog boven het origineel uitsteekt. Daarmee wil ik het origineel niet onderwaarderen maar daar komt  de hierboven al aangehaalde ‘smaak’ om de hoek kijken. 

Een goede tekst, een goede compositie en een goede zangeres zijn belangrijke ingrediënten om een nummer te maken of te breken. Maar compleet wordt het als je daarnaast ook nog enkele topmuzikanten aan de gang laat gaan met deze composities. Zij weten hoe ze moeten spelen, zij kennen hun mogelijkheden en bovendien halen ze alles uit hun instrumenten. Ze zijn niet te overheersend, niet te bepalend maar op de juiste momenten aanwezig en daar waar nodig vervullen ze een hoofdrol na Bettye Lavette. Laat je het geheel dan ook nog eens produceren door een topproducer zoals in dit geval Craig Street (Nora Jones en John Legend) dan heb je toch wel met een top-album te maken. 

Bettye Lavette brengt met haar album “Thankful N’ Thoughtful” een prachtig te beluisteren muzikale autobiografie uit. Twaalf nummers die  eigenlijk niet te versmaden zijn maar wel voor iedereen anders uitpakken. Een totaalpakket aan ingrediënten die bijna onvolkomen is en daardoor gerust als Kerstgeschenk onder de boom mag en misschien wel moet liggen.

 

Home    Recensies