logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Too Much Is Not Enough - Band Of Friends
(BOFCD1001)

Door: Nineke Loedeman

BOFBassist Gerry McAvoy, die met Rory Gallagher van 1971 tot 1991 speelde, en drummer Ted McKenna, bij Rory van 1978 - 1981, vonden in zanger/gitarist Marcel Scherpenzeel de persoon waarmee ze Rory’s naam en muziek in ere wilden houden.

Vrij snel na het formeren in 2011 van deze Band Of Friends, werden we al overtuigd dat dit niet zomaar een Rory Gallagher tribute band was. De onderlinge klik was groot en alles ging direct in een stroomversnelling. Hun sterke optredens in volle zalen bezorgde de band in 2013 de titel Best Live Band in de European Blues Awards. En een goede live band is het zeker, met al vanaf het prille begin een grote en trouwe schare Rory fans. En dat is niet voor niets, de muzikale nalatenschap van Gallagher is altijd het hart van deze band geweest, en zal dat ook blijven. De titel “tributeband” allang en breed ontgroeid, wordt nu Too Much Is Not Enough gepresenteerd. Dit album bestaat uit een EP met zes nieuwe eigen songs en een Gallagher cover “If I Had A Reason” en een dvd van een concertregistratie met elf Gallagher nummers. Beide schijven smaakvol opgenomen en gemixed door co-producer Paul Rose.

De EP opent sterk met “Dreamcatcher“, met een mooie vuige slide partij die ondersteund wordt met een retestrakke drum- en dito baspartij. De vette mondharmonica van Tommy Stead voegt nét dat beetje extra toe, en springt er zodoende mooi uit. Dit nummer is een hele prettige binnenkomer. Wat me ook bijzonder aanspreekt is “I Don’t Cry”, zeker vanwege het uptempo maar ook weer met die pittige mondharp die ons op kittige wijze laat genieten van sterk blaas-en zuigwerk. Heel anders, maar verrassend fijn.

Rechttoe rechtaan bluesrocker “Body And Soul” levert gewoon stevig pompend gitaarwerk af, wordt goed gezongen en heeft een strakke drumpartij waar je je vingers bij aflikt. Niets meer en niets minder. Hetzelfde geldt voor het aanstekelijke “Succubus“ waarbij het tempo behoorlijk hoog ligt. Een nummer waar je in meegetrokken wordt en stilstaan of-zitten is er hier echt niet bij.

“Sing It With The Band” is een soort van ‘go with the flow’ nummer, mooi relaxed qua muzieklijn en lekker in het gehoor liggend. Het nummer wordt fijn aangevuld met zo’n vette gitaarsolo en Marcel’s stemgeluid verrast me hier op een hele prettige manier. Gerry laat hier maar weer eens horen dat zijn strakke baslijnen ook heel speels en frisky kunnen klinken. Wonderschoon en ingetogen is “If I Had A Reason“. Het nummer opent akoestisch en wordt prachtig en gevoelig gezongen. Ik voel de vibe tot in m’n tenen en al luisterend naar de tekst bezorgt deze uitvoering mij kippenvel…Deze puike EP bevat veel afwisseling in songs, en we maken duidelijk kennis met de eigen sterke stijl van de Band Of Friends. 

De dvd is een concertregistratie van elf Gallagher nummers, opgenomen in april 2013 in Remchingen, Duitsland. Marcels openingszin Let’s get to work, come on ! is niet aan dovemansoren gericht: direct vanaf de eerste noten van “Continental Op” ligt het tempo moordend hoog. Ted McKenna zit ogenschijnlijk rustig achter zijn drumkit en voert dit straffe tempo aan. Dat moet ook bijna wel met een opzwepende bassist als Gerry McAvoy voor zijn neus. Zelden een meer charismatische aangever gezien. Als een concertmeester regelt Gerry het podiumgebeuren en stuwt zowel met zijn sublieme basspel als met zijn persoonlijkheid Marcel Scherpenzeel naar grote hoogten. McAvoy jut hierbij ook nog eens het publiek op met zijn kenmerkende, drukke arm-en handbewegingen. Alle grote Gallagher nummers passeren de revue: “Do You Read Me, Off The Handle, Bad Penny, Tattoo’d Lady“…. “Philby” wordt luidkeels meegezongen door de enthousiaste menigte, die onder leiding van McAvoy meegezogen wordt in deze rollercoaster van Rory’s muziek. Een mooi moment volgt als “A Million Miles Away” aan mr. Rory Gallagher himself wordt opgedragen, en  McAvoy een gedeelte van het refrein voor zijn rekening neemt samen met het publiek. Wat een sterke vertolking van een sterk nummer.

De drie mannen zijn ieder in absolute bloedvorm en, niet onbelangrijk, genieten zelf ook zichtbaar. Het geheel wordt zowel visueel als geluidstechnisch goed en mooi gepresenteerd en is een zeer getrouwe weergave van een concert van Band Of Friends, waarbij power, passie en energie centraal staan.

Band Of Friends heeft met deze cd/dvd een bijzonder sterk debuut afgeleverd! Naar mijn idee is deze cd/ dvd een must have voor iedere liefhebber van goede bluesrock, en natuurlijk van Rory Gallagher‘s muziek. Voor deze fans is het genieten met een grote G.

CD:
1. Dreamcatcher
2. Leap of Faith
3. I Don’t Cry
4. Body and Soul
5. Sing it with the Band
6. Succubus
7. If I had a Reason

DVD:
1. Continental Op
2. Do You Read Me
3. Off The Handle
4. Bought & Sold
5. Philby
6. Laundromat
7. Secret Agent
8. Tattoo’d Lady
9. Bad Penny
10. A Million Miles Away
11. Shadowplay
 
Noot van de redactie: Wie ze nog binnenkort aan het werk wil zien (doen! )
22 Maart ‘14 staan ze in Reuver. zie de website http://www.bandoffriends.eu/

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=axhU29LEoi0