logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Solid Ground - Albert Castiglia
Ruf  1201 (Ruf Records)

Tekst: Huub Houben

albert-castiglia Het debuut album van Albert Castiglia voor RUF records doet zijn naam eer aan: Solid Ground.
Want het is meer dan Solid, het is een statement voor diegene die Albert Castiglia al langer kennen, maar ook een ontdekking voor hen die hem niet kennen. Hij zingt uit de goot, vuurt zijn gitaar uit de heup en schrijft nummers over hoop, angsten en liefdesverdriet, wat resulteert in het beste album wat de 44 jarige tot nu heeft gemaakt.

Opgenomen in de Far Rabbit studio in Glen Ridge, New Jersey, met Albert Castiglia natuurlijk maar ook  met Matt Schuler op bass en vocals, Bob Amsel op drums, Jeremy Baum op HammondB3, gast Loe Bevere op gitaar en vocals en gaste Debbie Davis op gitaar en vocals in het fraaie”Put Some Stank On It”. Dave Gross bespeelt ook nog enkele instrumenten  en zorgde voor de productie. Het promotiemateriaal rond de Cd verteld het al,  dit zijn niet de echte sterren, dit zijn de 14 nummers op de CD.

Veelal gedragen door het gitaarwerk van Albert Castiglia zelf en het is dan ook zijn lijfspreuk  “My Only Friend was my Guitar.’ Hij werd geboren in een aftandse Chevy  in New York met Cubaans en Italiaans bloed, en groeide op in de achterwijken van New York. Op jonge leeftijd verhuisde hij naar Florida en ontdekte de gitaar die hij zijn leven lang trouw zou(zal) blijven. Dat resulteerde in veelal locaal werk totdat ene Junior Wells hem opmerkte en in zijn band vroeg, een betere move kun je welhaast niet maken. Met de roem van Junior Wells steeg ook de faam van Albert Castiglia waardoor hij na de dood van Junior Wells (1998) een veelgevraagd gitarist werd. In 2002 volgde een nieuwe logische stap, zijn eerste Cd kwam uit en nu 12 jaar later ligt nr 5 in de schappen ; ”Solid Ground”.

Je vind stevig werk op deze Cd maar het is niet van dik hout zaagt men planken, nee het is meer van ruwe bolster, blanke pit. Stevig werk met een boodschap, vlammend gitaarwerk met een klein hartje. En dat allemaal met een ander inslag, het openingsnummer “Triflin”  is nog wat mat, “Keep You Around Too Long” is lekkere Texas blues met een vleugje rock’n roll  en luistert heerlijk weg net als “Searching the Desert For The Blues”, Celebration heeft dan weer iets country-achtig.  Mississippi blues, Chicago Blues, Memphis of Texas zeg het maar, hij heeft het is huis, in “Sleepless Nights” gooit hij de remmen los waardoor het voor mij een van de hoogtepunten is op deze CD.  De strekking van “Hard Times” mag duidelijk zijn,  het leven op “Bad Avenue” was zo te horen ook niet veel beter, als hij op deze straat echter gitaar heeft leren spelen dan is het toch goed gekomen.

In het fraaie instrumentale “Little Havana Blues” eert hij zijn ouders met een Cubaanse/Italiaanse sound (die me aan Ronnie Earl doet denken) ,en “Sway”, dat  is weer een (ruig) liefdesliedje dat trekjes in zich heeft van the Band. En op het einde een fraaie afsluiter, de ballad “Just Like Jesus”. Afwisseling te over dat zeker, maar de CD staat met het gitaarwerk van Albert Castiglia en dat staat, dat is SOLID!

Solid Ground zal dan ook in menige platen/CD kast niet misstaan. En wil je hem eens live aan het werk zien, dat kan, binnenkort in Heerlen te zien en te horen op de SBN!