logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

…..In Between Time -Al Miller Chicago Blues Band
(Delmark 826)

Tekst: Huub Houben

Al-MillarWat is er in de tussentijd gebeurd, dat behelst de titel de CD van  Al Miller die in 1999 en 2000 een band met bluesmannen uit Chicago  bij elkaar zocht.
Dat zal in het algemeen niet zo’n probleem zijn, maar menig artiest zou bij het aanschouwen van al die namen wel denken; Daar had ik graag tussen gestaan. John Primer, Billy Flynn, Willie “Big Eyes” Smith, Barrelhouse Chuck en Joe Filisko waren enkele van de musici die op kwamen draven om de CD onder het Delmark label op te nemen. Pas is 2013 kwam het tot een officiële release van deze bijna verloren opnames en daar kan Al Miller zijn lieve heer op zijn knieën voor bedanken. “In Between Time” is de verklarende titel van een knap staaltje blues wat we in 17 nummers voorgeschoteld krijgen.
Covers van groten uit de blues (BB King, Willie Dixon, Elmore James, Johnny Young) afgewisseld met eigen nummers terwijl de gastmuzikanten ook nog enkele nummers schreven. De CD is dan ook een aanrader voor de liefhebber van Chicago blues.

Uitschieters op deze bovengemiddelde CD zijn toch wel ”A Better Day”, waar niet alleen de gitaar de boventoon voert, wat wel het geval is met John Primer op “1839 Blues” .

Het vlotte “Billy’s Boogie” swing lekker weg en als  het langste nummer  uit de speakers knalt zijn we helemaal om. Het 6.06 minuut durende “Lake Michigan Waters” is het absolute hoogtepunt voor mij op deze CD.  Billy Flynn op zijn gitaar gaat een duel aan met de piano (Ken Saydak) en harp (Al Miller), daarmee het nummer tot grote hoogte stuwend.

Een geslaagde comeback dus van Al Miller die nu misschien de credits gaat krijgen die hij verdiend. Hij was een van de eerste “white blues” mannen en speelde nog met Michael Bloomfield vroeg in de jaren 70. Vele jobs in de blues volgden en pas in 1995 mocht hij zijn eerste CD  “Wild Cards”uit brengen met een All Stars Band met o.a. Willie Kent, Tad Robinson, Steve Freund en Dave Specter!!

Een echte doorbraak kwam er niet en door ziekte raakte hij nog meer in de vergetelheid.  Toch zit het ook wel eens mee en zo is Al Miller weer  terug aan het bluesfront. We hebben er lang op moeten wachten, en het is niet voor niks geweest…..