Up Ademloos genieten van Guy King Slideshow

 

Zaterdag 01-02-2020, Haarlemse Blues Club, Haarlem
Ademloos genieten van Guy King

Tekst: Paul Scholman
Foto’s: Paul Scholman

Guy KingDe Haarlemse Blues Club organiseert ééns per maand een concert m.u.v. de zomermaanden. Verwacht hier een ontspannen, laagdrempelige sfeer met een programmering van internationale allure. Deze concerten vinden plaats op vrijdag, zaterdag of zondag, tenzij anders vermeld, aldus de website.

Het was er nog niet eerder van gekomen om naar de Haarlemse Blues Club af te reizen. Dat lag zeker niet aan het programma, maar aan mijn persoonlijke agenda of artiest recent reeds elders gezien. Afstanden bestaan niet roept men dan, maar helemaal naast de deur is het nou ook weer niet en we reizen al voldoende voor de blues.
Voor Guy King gaan we zeker de deur uit. ‘King’ is een beladen naam in het Bluescircuit, maar nu ik hem een paar keer eerder bezig heb gezien en gehoord kan ik zeggen dat de man ongehoord goed is. Zo, de eindconclusie staat er maar vast.

Guy heeft een fantastische stem, geen uitgesproken smerige of met een whisky overspoelde bluesstem, maar een vol vette soulstem en speelt daarnaast heerlijke blueslicks. Guy speelt fantastisch vanaf het eerste nummer. Laat meteen zien waar hij voor staat. Laat misschien wel meteen horen wat zijn held speelde, want hij is een groot fan van Albert King, waar zijn artiestennaam vandaan komt. Dat Guy ondanks zijn Israëlische achtergrond een begenadigd gitarist is heeft te maken met het feit dat de man twee weken na zijn driejarige Israëlische diensttijd met zijn gitaar onder zijn arm is vertrokken naar Memphis, Tennessee omdat BB en Albert King daar ooit begonnen zijn met hun carrière. Zijn talenten blijven niet onopgemerkt en hij krijgt de kans een serie mooie platen te maken. Zijn invloeden komen niet louter uit blues. Er zijn ook jazzinvloeden en soms meer funky invloeden te bespeuren.

Rond 21:11 sharp kondigt Robbert Fossen Guy King aan. Hij vangt aan met een heerlijk bluesy nummer en geeft meteen zijn visitekaartje af door er een vette gitaarsolo in te verwerken, vlak voor mijn neus, dus foto's maken i.p.v. verslag schrijven (vergeeft u mij dat ik niet alle nummers mee pen die gespeeld worden) is ondoenlijk.
Twee jaar geleden was ik op Wespelaar en reeds daar onder de indruk van de man. Hij mocht daar ruim een uur knallen.
Guy KingDeze editie lepelt hij een heerlijke solo op, zo aan het begin van de eerste set. Geen bombast of powerblues, maar heerlijk uitgesponnen gitaarwerk. Daarnaast heeft de man een uitstekende stem en doet mij qua intonatie aan generatiegenoot Matt Schofield denken. Hij zwerft het hele podium over en gelukkig meestal mijn kant op voor de foto’s, want daar is de meeste ruimte om te excelleren. Kris Jefferson zit op zijn kruk te bassen, hij heeft een blessure en loopt trekkebenend het podium op. Funky nummers ingegeven, vormgegeven door het fantastische baswerk van deze Jefferson en vooral met veel plezier gespeeld, zoals we hem kennen met een big smile op zijn markante kop en rondkijkend of hij op een veranda naar het voorbijkomende verkeer zit te kijken, zijn snaren soms geselend met zijn duim à la Mark King.

King speelt veel nummers van zijn laatste cd Truth, waar Guy veelvuldig naar verwijst. De bandbezetting is back to basic, zonder saxen en backing vocals en alleen maar keys van Cédric le Goff, hoewel ook hij backing vocals produceert; bassen van Kris Jefferson en drums van Fabrice Bessouat, de tourmanager.
‘If The Washing Didn’t Get You’, een prettig in het gehoor liggend nummer gevolgd door ‘Georgia On My Mind’ wordt in een zeer gevoelige uitvoering neergezet. Doodse stilte in de zaal, waarbij King vraagt of het goed met ons gaat. Het gaat fantastisch, we luisteren ademloos en dat mag gezegd worden. Geen Dutch-gewauwel. Het verschil tussen zitten en staan wordt hiermee naadloos aangegeven en dank aan het publiek, omdat we het zo mooi vonden en stil waren, ondanks de strak uitverkochte Blues Club. Thomas Toussaint en Robert Fossen mogen er trots op zijn in zo’n korte tijd een dergelijke naam te hebben opgebouwd.
Guy King is behept met een fantastische soulstem en haalt het onderste uit de kan tijdens dit eenmalige optreden in Nederland. The Haarlemse Bluesclub is blij de man te mogen ontvangen.
Gert Jan Overbeek, onze Nederlandse pianoman mag de toegift ‘Don't You Lie To Me’ meespelen, een mooie conversatie tussen piano en gitaar volgt met Guy King.

Vervolgens doet men nog één toegift en dan is het echt afgelopen en ik denk dat we hier nog wel een keertje terugkomen. https://www.haarlemsebluesclub.nl/programma

 

Guy King (1 van 49)
Guy King (10 van 49)
Guy King (11 van 49)
Guy King (15 van 49)
Guy King (16 van 49)
Guy King (17 van 49)
Guy King (18 van 49)
Guy King (19 van 49)
Guy King (14 van 49)
Guy King (2 van 49)
Guy King (20 van 49)
Guy King (21 van 49)
Guy King (22 van 49)
Guy King (23 van 49)
Guy King (24 van 49)
Guy King (25 van 49)
Guy King (26 van 49)
Guy King (27 van 49)
Guy King (28 van 49)
Guy King (29 van 49)
Guy King (3 van 49)
Guy King (30 van 49)
Guy King (31 van 49)
Guy King (32 van 49)
Guy King (35 van 49)
Guy King (36 van 49)
Guy King (37 van 49)
Guy King (38 van 49)
Guy King (39 van 49)
Guy King (4 van 49)
Guy King (40 van 49)
Guy King (41 van 49)
Guy King (42 van 49)
Guy King (43 van 49)
Guy King (44 van 49)
Guy King (45 van 49)
Guy King (46 van 49)
Guy King (47 van 49)
Guy King (48 van 49)
Guy King (5 van 49)
Guy King (6 van 49)
Guy King (7 van 49)
Guy King (8 van 49)
Guy King (9 van 49)
Guy King (49 van 49)

  button-home button-gastenboek button-recensies  

Totaal aantal foto's: 45 | Maak web foto albums met Jalbum | Chameleon skin | Help