logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Chew Chew Chew - AJ Plug
(Eigen beheer)

Tekst: Wil Wijnhoven

aj plugAJ Plug? Alleen de naam is mij bekend. Door het horen van mijn bluesvrienden uit de Haagse contreien kwam ik deze naam regelmatig tegen. Daar is echter heel snel verandering in gekomen met het album “Chew Chew Chew” dat zojuist is verschenen.
Mijn eerste muzikale kennismaking met dit bluestalent annex blueszangeres uit de randstad dus.

Op het album staan elf songs en een bonustrack, dus in totaal twaalf nummers die heel gevarieerd zijn. Het gaat van een ballad tot vette blues en bluesrock. Op de juiste momenten geprikt en op album gezet, het fraaie daarvan is dat het allemaal eigen werk is die het beluisteren echt wel waard zijn. Samen met Klaas Kuijt, ritme gitaar; Machiel Verhaar, drummer; Frans van Steijn, gitaar; Tenny Tahamata, bass en special guest Kim Snelten op de bluesharp heeft ze dit album ingespeeld.

AJ laat zich al direct gelden op de openingstrack: ‘I See The Light’. Over het algemeen ben ik niet zo’n liefhebber van zingende blues dames, maar ik moet toegeven dat AJ een uitzondering hierop is. Zij heeft toch een bepaalde aantrekkingskracht die je bijna dwingt om te luisteren, waar helemaal niks mis mee is.
Haar krachtige maar warme stem met een rauw randje en dat mag ik wel. Maar ook een stem die kan doseren zoals je onder meer kunt horen op ‘Big Sweet Love’. Een bluesballad die de juiste snaar raakt, net geen tearjerker en net geen bluesrock.

Voor wat ruiger werk kun je bijvoorbeeld terecht bij de nummers als: ‘Free At Last’, waarop we Kim Snelten voor de eerste keer tegenkomen, of ‘Waiting For Love’. Stevige harppartijen en gitaarsoli krijgen we daarop voorgeschoteld. Die combinatie klinkt voor mijn gevoel lekker vet. En hoe raar het ook mag klinken maar als AJ haar stem opzet geeft het net wat rust in zo’n track om dan weer eens stevig uit te pakken.

De intro van ‘Down On My Knees’ doet me een beetje aan de seventies denken en dan met name aan Slade… Dat duurt maar eventjes hoor want het is toch een lekkere bluessong maar wel met datzelfde ritme op drums, het heeft wel wat.
Na zeven nummers kom je bij een heel fraai en gevoelig nummer uit, waarvan de titel ‘Trouble’ anders doet vermoeden. Maar de schijn bedriegt het is een heel mooie ballad met een intens zingende AJ gecombineerd met heel mooie gitaarpartijen. Dat is nu zo’n nummer dat mij wel wat doet op muzikaal maar ook op tekstueel vlak. Voor mij een ‘gouden’ track op het album zonder iets te kort te doen aan de overige nummers en bij mij door kan gaan als ‘kippenvelletje’ van de week.

‘It Ain’t Over’ mag er ook wel zijn met dikke gitaarsoli erin verwerkt en stevige drums. Een fraai nummer dat precies de lading dekt van AJ Plug’s muzikale kwaliteiten. Die Frans van Steijn op gitaar kan er wel wat van.
‘Waiting Of Love’ staat bij mij te boek als een potje bluesrock van hoog niveau. Zo nu en dan een van deze werkjes ertussendoor is lekker om te beluisteren.

Kim Snelten komt weer om de hoek kijken bij de bonustrack ‘Drown In My Sorrow’. Potverdorie, wel een zwaarbeladen titel maar een schitterend bluesnummer met een ondertoon van een traditional. AJ legt haar hele gevoel in de zang en in combinatie met de bluesharp neemt ze je mee naar de cotton fields. Althans zo komt het bij mij binnen en daar hou ik dan weer van.

“Chew Chew Chew” is een fraai album met net zo’n fraaie songs en enkele pareltjes ertussen. Nu wordt het toch wel tijd dat ze wat vaker naar het zuiden van het land komt zodat we de band ook live eens aan het werk kunnen bewonderen. Het is beslist de moeite waard de band eens te strikken voor een optreden hier. Dus…. bookers en promotors… take your chance…