logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

AJ Plug – Barefoot, The Grolloo Takes

Tekst: Paul Scholman

AJ PlugIn het verleden heb ik wel eens wat geschreven over deze ‘goddeloze dame’ uit Katwijk, die haar toevlucht heeft gezocht in The Devils Music, maar die door haar harde werken de kans heeft gekregen om met ‘Johan Derksens’ ‘Keeps The Blues Alive’ heel Nederland door te toeren.
In de jaren nadat ik haar begon te volgen stapelden de lovende kritieken zich op. Zeker na het uitbrengen van CD ‘Let Go Or Be Dragged’ ging het als een speer met haar carrière. Eervolle vermelding op de cover van ‘Blues-E-News’. Anderhalf jaar geleden kwam Chew Chew Chew uit die wederom ‘de hemel werd in geprezen’.
Vorig jaar werd ze door The Dutch Bluesfoundation uitgeroepen tot Dutch Blues Vocaliste en kreeg deze award uit handen van Johan Derksen in Grolloo.

Een en ander is niet vanzelf gegaan. Relatief veel bandwisselingen om uiteenlopende redenen, maar toch ook om de perfecte band op het podium te krijgen. Dat ging niet altijd zonder slag of stoot, maar door haar opstelling en instelling is ze daar waar ze nu in is: midden in de spotlights van ‘Keeps The Blues Alive’ en de aanvragen lopen binnen voor meer optredens, want veel mensen kenden haar nog niet, en nu met deze theatertour opent het deuren waar deze normaal gesproken dicht gebleven zouden zijn.

Dat is kennelijk het bruggetje geweest voor deze plaat ‘The Grolloo Takes’, een mooie, wellicht onbedoelde verwijzing, naar Harry Muskee die o.a. met Erwin Java in ‘De Amer’, bij Grolloo om de hoek een optreden had in de jaren negentig waar de opnames onlangs van opdoken, toeval? https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/120995/Unieke-opnames-opgedoken-van-concert-Harry-Muskee-in-De-Amer

Hoewel, ‘Drown In My Sorrow’ ook van eigen hand is staat het echter al op Chew Chew Chew. Maar, omdat ze met pianist Roel Spanjer zo’n mooie uitvoering hebben gemaakt tijdens de opnames in de Boerderij is besloten om ook dit nummer op deze plaat te zetten. AJ Plug, tegenwoordig woonachtig in Grolloo, waar ze tegenwoordig blootsvoets haar dagen slijt, doet in alle rust inspiratie op voor het schrijven van haar nummers. In alle rust en de ‘hectischer’ Randstad achter zich latend, kan het hoofd leeg gemaakt worden en kan er vol speed gefocust worden op het afwerken van de Grolloo Takes. Ik weet dat ze haar ‘pen en papier’ altijd bij haar heeft om de tekstmachine in haar hoofd op tijd te kunnen ledigen.

Barefoot, The Grolloo Takes is opgenomen ‘@The Bluesfarm studio’s Grolloo’. Een oude bouwvallige boerderij met minimale apparatuur, maar met veel sfeer en voor de gelegenheid twee precies dezelfde microfoons aangeschaft om het geluid zo strak en identiek mogelijk te houden, vertelt Sandra. Naast haar man Klaas ‘Wildgroove’ Kuijt op de akoestische gitaar, zit Johnny D in de begeleiding op bas. Supertalent Guy Smeets, die nu al bijna twee jaar met hen optrekt tijdens de optredens met AJ Plug, speelt de heerlijke gitaar-riffs. Daarnaast is het pianowerk van Roel Spanjer, die ook bij Keeps The Blues Alive is betrokken, maar ook nog altijd bij de Sunset Travelers op de Nederlandse podia is te zien, daar vooral mag zingen naast zijn uitstekende piano spel, kun je hem ook naast Jack Hustinx zien. Kortom een jongen die van wanten weet en met zijn voortreffelijke pianospel sfeer weet te creëren op een plaat of tijdens optredens. Daarnaast een voortreffelijke zanger, maar bij AJ Plug moet hij zijn mond houden. Kortom een veelzijdig baasje.

Dat gezegd hebbende kunnen we stellen dat AJ Plug in alle rust deze volwassen plaat heeft kunnen maken en je merkt dat als ze haar rust gevonden heeft en de hectiek is verdwenen dat haar stem zeker ten goede komt. Op deze plaat, komt haar stem prima tot haar recht. Toont ze soul, voel je de blues, en je wordt meegezogen in haar gevoelige liedjes. Geen druk, geen overkill, begeleid door een stelletje uitstekende muzikanten. Klaas Kuijt, cultuurbewaker van AJ Plug zorgt altijd voor een stabiel en volwassen geluid. Een mooie plaat, opgenomen in een mooie ambiance, waar de bluescultuur uit Grolloo vanaf druipt, met een Kattuks randje…

De bezetting:
AJ Plug Zang; Klaas Kuijt Gitaar; Guy Smeets gitaar; Roel Spanjer Piano/Accordeon;
Johnny D Bas
All Songs written by AJ Plug; CD Mixed by Guy Smeets;
Foto Hoes Robbert Oosting.