logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Deal With It - 4 Jacks
(Ellersoul Records ELL121201)

4-jacksZet vier absolute ‘muzikale grootmeesters’ uit de blues bij elkaar en je krijgt een superband. Zo kennen we uit het verleden onder meer: The Cream; Blind Faith; The Traveling Wilburys, iets recenter Royal Southern Brotherhood en nu krijgen we ‘4 Jacks”. 
En welke ‘muzikale grootmeesters’ zijn dat dan, zul je je afvragen? Te beginnen met Texas bluesgitarist Anson Funderburgh gevolgd door ‘Big’ Joe Mahler achter de drums’; toetsenist Kevin McKendree (van o.a.: Delbert McClinton’s band en Brain Setzer) en last but not least een van de beste sessiemuzikanten op de bas Steve Mackey.

Het merendeel van de nummers komt op rekening van Joe Mahler. Hem kennen we vooral van zijn eigen band ‘Big Joe & The Dynaflow.
Maar wat levert dit deze samenwerking nu eigenlijk op? “Deal With It” een album met twaalf nummers gebaseerd op een mix van blues, roots en swing.

Strak en intrigerend gitaarspel van Anson Funderburgh, strakke drums en een warme bluesstem van Joe Maher.  En daarbij de combinatie van keyboard en bas gevoegd bij de vorige twee muzikanten levert hoogstaand werk op.

Van uptempo tot meer ingetogen en iets jazzy werk zoals we horen op ‘You Turn To Cry’ geschreven door het duo Caple/Malone.
En als je daarvan net bekomen bent krijg je een uptempo nummer in de vorm van ‘Thunder and Lightning’. Dat kun je ook zeggen van het met boogie doorspekte ‘Bobcat Women’
Of neem hun verbluffende vertolking van Percy Mayfields ‘I Don’t Want To Be President’ met gastgitarist Rob McNelly op de rhythm gitaar en natuurlijk Anson op leadgitaar.

Ik loop nogal warm voor het nummer ‘She Ain’t Worth A Dime’, swingjump met in de hoofdrol de vlotte pianotonen van Kevin McKendree. Op dit nummer kun je ook nog eens goed horen hoe een ieders muzikale kwaliteiten liggen. En ik kan je zeggen die liggen hoog, erg hoog. Dat getuigd zeker ook het nummer ‘Love Is Like That’ met daarop heel subtiel en ingetogen gitaarspel van Anson Funderburgh.

Rock and roll? Boogiewoogie? Dat komen we tegen in ‘Ansonmypants’. Die titel alleen al, maar luister ook eens naar de tekst. Je komt er dan ook achter waarom dit nummer zo heet. Dit mag je heel zeker als hét feestnummer van dit album noemen.

Na het nummer ‘Twister’ dat geschreven is door de bandleden samen wordt “Deal With It” ook afgesloten met een compositie van de band. ‘Painkiller’ is het nummer waarmee er een einde komt aan de reeks uitstekende muzikale hoogstandjes. Of daarmee de pijn wordt gestild van het einde van dit album betwijfel ik zeer. Ik zou gewoon graag wat meer van deze jongens willen horen. Dat echter zal wel zijn weggelegd voor een volgende release.