Up 2e Utrecht Blues Festival Slideshow

 
TivoliVredenburg 17 maart 2024
2e Utrecht Blues Festival met vallen en opstaan

Tekst: Bert Lek
Foto’s: Bert Lek

Je wordt alleraardigst ontvangen bij de kassa, waar onze toegangskaarten klaarliggen.
Hetzelfde geldt voor het scannen van de kaarten en het omdoen van de blauwe polsbandjes met de tekst Utrecht Blues Festival. Daarna hoor je gemopper en gescheld bij de lockers. Deze moeten open en dicht gaan met jouw emailadres. Twee Euro voor een klein en vier Euro voor een groot vakje. Om jouw dure winterjas erin te proppen loop je kans met jouw neus tegen een dikke kont aan te staan. Waar zijn die aardige jonge dames en heren gebleven, die vriendelijk en keurig jouw jas ophingen?


Via een aantal trappen op naar de Ronda op de tweede verdieping, waar de grote acts optreden.
Daar vindt bij binnenkomst de eerste valpartij plaats. Er zijn twee lagen voordat je in de zaal staat. Helaas is dit slecht aangegeven. Later in de middag zal het nog een keer gebeuren met een andere bezoekester. Gelukkig is er niets gebroken en kunnen beiden met grote schrik hun weg vervolgen.
Net zo lastig is het om hoog of naar beneden te gaan. Praktisch geen verlichting in tegenstelling tot op het podium met felle blauwe en rode lichten. Daarentegen is het geluid van een uitstekende kwaliteit.

Je zit aan de zijkanten en boven op een harde vloer dat is voor oude billen beslist geen pretje. Tijdens het hele festival beneden staan is te vermoeiend. Ga je van jouw “zitplek” weg dan ben je die gelijk kwijt.
Wanneer we halverwege het festival wat willen eten, slaan we de stalletjes op de eerste verdieping over. Het gebodene is niet ons ding. We verlangen terug naar het Chinees restaurant Paradise aan de overkant. Waar we altijd met een grote groep aten tijdens de fameuze Blues Estafette (1980-2004). Maar beneden in het ‘Gegeven Paard’ is het goed vertoeven en smaakt de hamburger uitstekend.

Nu kort over de optredende musici. Ik houd het kort er zijn genoeg andere websites die er dieper op ingaan.
Jaap Bots kondigt zowel in de Ronda als op de Rabo Stage aan. Dat doet hij helaas slordig. Daarna is het tijd voor Blues-Soul zanger, Tad Robinson, harmonicaman in de Ronda. Hij wordt begeleid door de familie The Özdemirs;
Erkan op bas, Kenan, gitaar en zang en Levent drums met de geweldige Alberto Marsico achter de Hammond B3 en de blazerssectie; Michael Mølhede, sax en Johan Bylling trompet. Zij zorgen waar nodig voor de juiste Soul-Blues sfeer. Jammer dat hij in het tweede gedeelte wat ruis op zijn stem krijgt en de harmonica te veel laat liggen. ‘Rained Al Night’ is een hoogtepunt in deze sterke set.
Daarna is het voorzichtig naar beneden, waar Roel Spanjers, zang en piano met Rob Wijtman, zang en drums aan hun tweede set beginnen op de Rabo Open Stage. Zoals we van Roel gewend zijn veel New Orleans klassiekers met uitstapjes naar andere muziekstijlen. Het blijft altijd een genot om hem te zien en horen spelen.

Voorzichtig terug naar boven in de Ronda zaal. Onze plek is bezet, dus gaan we ergens anders zitten.
Meena Cryle & The Chris Fillmore band komen uit Oostenrijk.
Het is alweer vier jaar geleden dat ik ze zag in het Stadstheater te Zoetermeer.
De band is met sprongen vooruitgegaan. Gitarist Chris heeft nu een hoed op en de foto van Elvis Presley op het podium is vervangen door zijn moeder. De stem van Meena ligt heerlijk in het gehoor. Jammer dat de presentatie in het Engels moeilijk te verstaan is. Houd het gewoon bij Duits.

Weer naar de Rabo Open Stage. Daar zijn de Özdemirs aan de eerste van twee sets begonnen. Veel werk van hun album uit 2023 ‘Introducing The Özdemirs’ krijgen we te horen.
Dan voor het hoogtepunt van de dag? Toronzo Cannon op gitaar en het vocale werk. Volgens de aankondiger direct from Chicago. Hij brengt niet het oude werk uit ‘Windy City’ maar allemaal nieuw eigen werk, soms spijkerhard, dan weer erg rustig. Deze linkshandige gitarist heeft Jimi Hendrix invloeden. Brian Quinn is de meest swingende bassist van de dag. Donte Phillip Burgess  bewerkt zijn drumstel zodanig dat er hulp geboden moet worden. Wat een beest! Michael Strautmanis achter de keys begint de toetsen aardig te slopen.
Na de dinerpauze voor ons de laatste act van de lange dag. The Cinelli Brothers uit Londen. Ze zijn bijna op ieder festival en concert te zien en te horen de komende tijd. In korte tijd hebben ze een grote fanbase opgebouwd. De band bestaat uit Marco, gitaar en zang Alessandro, drums Cinelli uit Italië, Tom Julian Jones, Harmonica en gitaar uit Engeland en Stephen Giry, bas uit Frankrijk.
Het sterke punt van deze leuke band is de mooie samenzang. Instrumentaal is het wat minder, maar dat kan nog groeien Tenslotte zijn ze erg jong.

De jamsessie laten we voor wat het is. We gaan weg met de gedachte dat het volgend jaar qua zaal beter is. De grote (oude) zaal gaat op zondagmiddag 23 maart 2025 weer open. Bezoekers roepen “Oude tijden herleven.” Helaas dat kan niet meer de meeste artiesten uit het verleden zijn overleden net zoals enkele bezoekers uit die tijd. Maar het wordt allemaal comfortabeler over een jaar.
 

 

Jaap Bots
Tad Robinson-5
Tad Robinson
Tad Robinson-2
Tad Robinson-4
Tad Robinson-6
Tad Robinson-7
Meena Cryle and The Chris Fillmore Band
Meena Cryle and The Chris Fillmore Band-2
Meena Cryle and The Chris Fillmore Band-3
Meena Cryle and The Chris Fillmore Band-4
Meena Cryle and The Chris Fillmore Band-5
Meena Cryle and The Chris Fillmore Band-6
Rob Wijtman en Roel Spanjers
Rob Wijtman en Roel Spanjers-2
The Ozdemirs
Toronzo Cannon-2
Toronzo Cannon
Toronzo Cannon-4
Toronzo Cannon-3
Toronzo Cannon-6
Toronzo Cannon-5
Toronzo Cannon-7
Toronzo Cannon-10
Toronzo Cannon-9
Toronzo Cannon-11
Toronzo Cannon-12
Toronzo Cannon-13
Toronzo Cannon-14
Toronzo Cannon-15
Toronzo Cannon-16
Toronzo Cannon-18
Toronzo Cannon-17
Toronzo Cannon-19
The Cinelli Brothers
The Cinelli Brothers-2
The Cinelli Brothers-3
The Cinelli Brothers-4
The Cinelli Brothers-5
The Cinelli Brothers-6
The Cinelli Brothers-8
The Cinelli Brothers-7
The Cinelli Brothers-9
The Cinelli Brothers-10
The Cinelli Brothers-11
The Cinelli Brothers-12
The Cinelli Brothers-13
The Cinelli Brothers-16
The Cinelli Brothers-14
The Cinelli Brothers-15

  button-home button-gastenboek button-recensies  

Totaal aantal foto's: 50 | Maak web foto albums met Jalbum | Chameleon skin | Help