Up The Return of The Red Devils Slideshow

 

Fluor, Amersfoort en De Bosuil, Weert, Pinksterweekend 2017
Return of the Red Devils’ King King en support-act Hoodoo Monks

Tekst: Paul Scholman (i.s.m. The Blues Alone)
Foto’s De Bosuil: Wil Wijnhoven


Hoodoo Monks zijn een driemansformatie uit Eindhoven die de Chicagoblues overgieten met een vuige saus van eigen recept. Ik zie de heren nu voor de derde keer. De eerste keer vorig jaar in hun hometown op het Bluesplein in het Wilhelmina-café verbaasden de heren mij al met hun frisse kijk op de blues.

Het klinkt allemaal heerlijk smerig en vuig, alsof ze rechtstreeks de garage uit gerend zijn om in de Fluor te Amersfoort bij Big Pete and de Return Of The Red Devils even de piketpaaltjes te komen slaan om de rest van bluesminnend Nederland te veroveren. Het moet gezegd: ze doen het met overtuiging. Ze openen met ‘See My Jumper’ en laten er geen gras over groeien, het is uptempo en het volgende nummer Hoodoo Man doet er eerder een tandje bij dan een tandje af. 

Erik van Tilburg, zanger, staat geen tel stil en vliegt het podium over dat het een lieve lust is, met zijn bluesharp en mic. In de aanslag en door die harpmicrofoon zingt hij meestal, waardoor de zang van Erik lekker wordt gestoord.

Met ‘Shake It Baby’ gaat het heerlijk door. Er worden ook nummers van hun eerder uitgebrachte cd’s en EP’s gespeeld, als ook van de laatste ‘Blues of The Legends’. Gitarist Benito Esteban, die veel contact zoekt met zijn drummer, bespeelt zijn gitaar op de vuige, smerige manier. Geen opsmuk, geen tierelantijnen en dus ook weinig pedalen in zijn office. Hij heeft wel de neiging om zijdelings of met zijn rug naar het publiek te gaan staan. Drummer Pit Maypole heeft in verhouding net zoveel zaken die voor afleiding zorgen. Een basdrum wat bekkens en een snaredrum zijn de speeltjes waar hij het mee doet, hooguit wat samba dingetjes, maar wat opvalt is de lol en het enthousiasme van de heren en ook het hoge tempo dat ze aan de dag leggen. De laatste plaat staat vol met covers van oude helden als Willy Dixon, Muddy Waters, Howlin’ Wolf en Little Walter. Beter goed gejat dan…. Maar ontegenzeggelijk geven ze aan elk nummer een eigen draai en dat verhoogt de originaliteit.

Return of the Red Devils is feitelijk op initiatief van Frank Roland Verstappe tot stand gekomen. Frank vond dat King King de cd van The Red Devils, die in 1992 uitkwam en dus dit jaar 25 jaar werd met een feestje moest worden gevierd.
Hij nam contact op met oud-bandleden en wist de Red Devils toch weer bij elkaar te brengen. Daarnaast werd Pieter van der Pluijm, alias Big Pete, gevraagd om als zanger en mondharmonicaspeler mee te doen. Pieter heeft in de loop der jaren nooit onder stoelen of banken gestoken waar zijn hart lag. Hij ademt de muziek van Lester Butler en als je Big Pete zegt dan denk je eigenlijk meteen aan Lester Butler. 

Op zijn platen van Men Of Considerable Taste (MOCT) en eerder met The Strikes en later Choice Cuts, maar zeer zeker ook zijn laatste Live-cd Live At Bluesnow! zijn simpelweg in de geest van Butler gemaakt zonder te willen kopiëren. Dus Pete is de aangewezen persoon om deze taak op zich te nemen.
Even terug naar de initiatiefnemer. Frank is een grote fan geweest van The Red Devils en 13 feat. Lester Butler, het bandje dat na het onofficiële opheffen van King King het levenslicht zag met een niet minder legendarische cd die werd uitgebracht met o.a. Alex Schultz en

The Lester Butler Tribute Band die relatief kort na het overlijden van Butler in het leven werd geroepen en met enige regelmaat werd bevolkt door oude bandleden van Lester Butler, maar ook Matt Schofield, Enrico Crivellaro en Eddie Clark.
Pieter heeft gelukkig niet alleen maar oog gehad voor het verleden van Butler en het spelen van zijn werk, maar heeft zich vooral ook zelf ontwikkeld, cd’s gemaakt en staat nog wel eens op het podium met o.a. Drippin’ Honey waar hij heerlijke harp duetten uitvecht met Kim Snelten.

the red devilsNu de kans zich voordeed om met de oud-leden van The Red Devils het podium op te klimmen kon Pieter niet weigeren en vanavond is het zover. In een hete Fluor te Amersfoort melden zich de eerste bezoekers, maar ook collega artiesten, die benieuwd zijn naar de verrichtingen van deze band. Met ‘Highway Man’ vangt de langverwachte avond aan. Heerlijk zoals de vertrouwde sound mijn oren weten te geselen. Het geluid staat wellicht een fractie te hard, maar ik ben toch al niet meer te redden. Een van mijn favoriete nummers komt al vroeg in beeld. Met Going To The Church wordt het heerlijk vuig, smerig ook. Heerlijke solo’s van Paul Size op gitaar. Iemand in de zaal valt het een beetje tegen omdat hij de stem van Big Pete in het geheel niet op die van Lester Butler vindt lijken. Dat klopt: Pete doet geen imitatie van Butler, maar speelt ‘slechts’ zichzelf. En hoe!?!

Met ‘Time To Cry’ zet Pieter een uitstekende weergave neer dat begint met de intro van Paul Size. (“The Kid” kan er inmiddels 25 jaar later wel tussenuit vrees ik.) 
Het samenspel van zang, harp en gitaar in dat nummer heeft me altijd getriggerd. ‘I Wish You Would’ is een cover van Billy Boy Arnold in een heerlijke vertolking. Twee gitaristen die elkaar constant beloeren en elkaar de ruimte gunnen, maar het is vooral Paul Size die het baanbrekende werk verricht. Het mooie is dat Big Pete de band gewoon aanstuurt en aangeeft wanneer de solo kan en moet. Een bassist Jonny Ray Bartel, die vreselijk strak staat te spelen en samen met drummer Bill Bateman de touwtjes ook stevig in de hand heeft. Bateman, die met zijn linkerhand de drumstok omgekeerd vasthoudt, speelt nog altijd even krachtig en venijnig als dat moet.
Ongeveer het gehele oeuvre van The Red Devils komt voorbij en in no time zijn we bezig met het encore ‘Automatic’; de anderhalf uur zijn omgevlogen. 

Vast staat, voor mij, dat dit niet eenmalig hoeft te zijn. Deze mannen hebben genoeg in huis om met eigen werk iets moois neer te zetten. Ik heb gezien dat ze eerst nog met ZZ Top op tournee mogen. De heren zijn meegevraagd door Billy Gibbons, een groot fan van Lester Butler. Een verse cd met eigen werk? In ieder geval is er een opname in Amersfoort gemaakt met de intentie deze op plaat uit te brengen. Dubbel feest dus. Ik word al uitgemaakt voor groupie, het zij zo. Morgen toch maar mee naar De Bosuil in Weert.

In De Bosuil liep het alweer een beetje beter, naar mijn stellige overtuiging. De reis was verwerkt en de vermoeidheid stukken minder. Je ziet het terug in de speelvreugde. 
Ik sla Ribs & Blues over, laat dat aan anderen.  Ik heb in deze ruim voldoende aan het clubcircuit.
Fluor en De Bosuil hebben een wereld-act in huis gehad die navolging verdient in mijn ogen, maar ik twijfel nu even aan mijn eigen objectiviteit. 
Maar blues is het!

 

Hoodoo Monks (1 van 15)
Hoodoo Monks (3 van 15)
Hoodoo Monks (11 van 16)
Hoodoo Monks (1 van 16)
Hoodoo Monks (7 van 15)
Hoodoo Monks (5 van 15)
Hoodoo Monks (11 van 15)
Hoodoo Monks (12 van 15)
Hoodoo Monks (14 van 16)
Hoodoo Monks (16 van 16)
Hoodoo Monks (3 van 16)
Hoodoo Monks (6 van 15)
Hoodoo Monks (8 van 15)
Hoodoo Monks (9 van 15)
The Red Devils featuring Big Pete (1 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (14 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (10 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (15 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (25 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (11 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (13 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (16 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (17 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (18 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (2 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (20 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (21 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (22 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (23 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (24 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (27 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (28 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (29 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (3 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (31 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (32 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (33 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (35 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (4 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (5 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (7 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (6 van 35)
The Red Devils featuring Big Pete (8 van 35)

  button-home button-gastenboek button-recensies  

Totaal aantal foto's: 43 | Maak web foto albums met Jalbum | Chameleon skin | Help