Up Lady Sings The Blues 2017 Slideshow

 

JJ Music House te Zoetermeer 10 september 2017 Lady Sings The Blues
Kat Riggins & Little Mama XL

Verslag: Paul Scholman
Foto’s: Bert Lek

Little Mama XLTwee jaar geleden zag ik in Boxmeer een zangeres met een loepzuivere stem genaamd Kat Riggins, toen met een Amerikaanse band. Nu toert Kat samen met Fat Harry & The Fuzzy Licks door Europa voor een korte tour en onder de noemer Lady Sings The Blues in JJ Music House te Zoetermeer op het podium. Eigenlijk zou er “Ladies Sings The Blues” op het affiche moeten staan, want Nicolet Wijnvoord staat met haar Little Mama XL op het affiche als supporting act.

Little Mama and the Motherhood of blues ontving lovende reacties bij de aftrap in 2015. Daarna volgden optredens op festivals als Alkmaar Blues, Kaag Festival en Texel Blues, op de verschillende podia en de radiostations in den lande. Met de komst van bluespianist Matthijs Stauttener, die na het vertrek van gitarist Lothar Wijnvoord begin 2017 het trio completeerde met Sonny Ray van den Berg op gitaar, openden zich nieuwe wegen voor de band. Little Mama speelt eigen interpretaties van bluesnummers waarbij invloeden van Louisiana- en Deltablues, countryblues, gospel en jazz de revue passeren.

Matthijs Stauttener maakt ook deel uit van de XL formatie, een jongen die uit de jazzwereld komt. Hij heeft een conservatoriumopleiding. Naast Matthijs bestaat de XL-formatie uit Lars Hoogland op drums en Lars Emiel Hoogland op bas. Het trio is bezig met eigen nummers. Het eerste nummer is samen met Yoni Blue geschreven, maar dat krijgen we vanavond niet te horen, dus doen we het met de huidige covers, maar dat zal geen straf zijn.

De gemiddelde leeftijd is zeer jong, maar onder de bezielende leiding van Nicolet laat de band een volwassen geluid horen. Lars en Lars Emiel, die dan ook nog allebei Hoogland heten, dit om de verwarring compleet te maken, zijn beiden nog onder de twintig, maar weten uitstekend de maat te houden als ritmesectie. De band speelt voor de tweede keer in deze setting, maar dat is absoluut niet te horen. Natuurlijk zijn er weleens foutjes, maar niet meer dan bij de gemiddelde band. Ik hoop dat deze band kan doorgroeien met de ontwikkeling van eigen nummers en dan hebben we er een band met potentie bij. Sonny en Matthijs spelen pakkende solo’s. De spelvreugde spat ervan af. Hoe bescheiden Nicolet ook is, ze pakt wel een kwartier langer dan de afgesproken driekwartier speeltijd. Vooral de vrouwelijke fans vinden het geweldig. Wanneer zij ontdekt dat de jarige Jan Markus de zaal binnen loopt krijgt hij een “Marilyn Monroe” happy birthday toegezongen.
Nicolet Wijnvoord - zang
Sonny van den Berg - gitaar
Matthijs Stauttener - toetsen
Lars Hoogland - drums
Lars Emiel Hoogland - bas

kat rigginsKat Riggins met Fat-Harry And The Fuzzy Licks
Een frêle dametje komt het podium op, zij heeft een grote bos rastahaar opgebonden en een jurkje aan dat iemand de opmerking doet ontlokken dat ze aan klantenbinding doet. Ze begint wat onwennig te zingen, maar ingegeven door de wetenschap dat ze in Nederland aan het feestvieren is, terwijl thuis orkaan Irma elk moment de kop op kan steken en haar dierbaren daar moeten zien te overleven, geven haar enig krediet. Zes miljoen mensen die huis en haard moeten verlaten om te overleven, terwijl zij veilig in Zoetermeer zit, vreet zichtbaar aan haar. Ze heeft er maar een stevige whisky voor laten inschenken. “Jack is bij haar…” Ze zingt een aantal covers, die niet direct in het bluesgenre liggen, maar haar stem en vooral de muziek vergoedt veel.

Het muziekhuis is goed gevuld en vindt het schitterend wat ze doet. Ze brengt ook een paar nummers van haar cd ‘Lily Rose’ die alweer uit 2014 stamt.
Tijd voor een verse plaat, want de EP die Live in de North Sea Jazz Club is opgenomen is slechts een doekje voor het bloeden.

The Fuzzy Licks met Fat Harry aan het hoofd zetten een strakke sound neer. Het is dan ook één van de betere Nederlandse bluesbands, die hun sporen verdiend hebben en met regelmaat door bluesartiesten uit de V.S. gevraagd
zijn het podium met hen te delen tijdens hun Europese tournees. Alleen al in 2015 werd er samengewerkt met Joe Louis Walker, Preston Shannon, Lurrie Bell en Rip Lee Pryor. Jan de Ligt op tenorsax zet een imponerende sound neer, maar ook het orgelwerk van René Schutte vult moeiteloos de gaatjes. Met ‘Blues Is My Business’ laat ze even horen waar ze voor staat. Ze zoekt veelvuldig contact met het publiek en laat zelfs mensen meezingen en de tamboerijn af en toe rondgaan. Kortom er is veel interactie.

Er komen covers voorbij van Sam Cooke, maar ook Melissa Etheridge en als toegift Whole Lotta Love van Led Zeppelin in een prima uitvoering. De blues ligt altijd op de loer, daar zorgt cultuurbewaker Fat Harry voor.
Kat Riggins: zang
Harold “Fat Harry” van Dorth: gitaar
Jan de Ligt: saxofoon
René Schutte: hammond
Hassan Abudaldah: bass
Jacco v/d Heuvel: drums

Deze week is Kat Riggins nog te zien en wel op zaterdag 16 september 2017 tijdens Blues Alive Boxmeer.

 

Little Mama XL (1 van 10)
Little Mama XL (2 van 10)
Little Mama XL (3 van 10)
Little Mama XL (4 van 10)
Little Mama XL (5 van 10)
Little Mama XL (6 van 10)
Little Mama XL (7 van 10)
Little Mama XL (8 van 10)
Little Mama XL (9 van 10)
Little Mama XL (10 van 10)
Kat Riggins (1 van 24)
Kat Riggins (2 van 24)
Kat Riggins (3 van 24)
Kat Riggins (4 van 24)
Kat Riggins (5 van 24)
Kat Riggins (6 van 24)
Kat Riggins (7 van 24)
Kat Riggins (8 van 24)
Kat Riggins (9 van 24)
Kat Riggins (10 van 24)
Kat Riggins (11 van 24)
Kat Riggins (12 van 24)
Kat Riggins (13 van 24)
Kat Riggins (14 van 24)
Kat Riggins (15 van 24)
Kat Riggins (16 van 24)
Kat Riggins (17 van 24)
Kat Riggins (18 van 24)
Kat Riggins (19 van 24)
Kat Riggins (20 van 24)
Kat Riggins (21 van 24)
Kat Riggins (22 van 24)
Kat Riggins (23 van 24)
Kat Riggins (24 van 24)

  button-home button-gastenboek button-recensies  

Totaal aantal foto's: 34 | Maak web foto albums met Jalbum | Chameleon skin | Help