logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

Interview

 

 

In gesprek met Bennie en Gerrit Veldman

Door: Nineke Loedeman


the-veldman-brothers

In 2014 vieren The Veldman Brothers hun tweede lustrum. Het is inmiddels tien jaar geleden dat de band is begonnen met optreden. The Veldman Brothers, gecentreerd rond Bennie en Gerrit Veldman, en gecompleteerd met “ brothers from other mothers” Donald van der Goes en Marco Overkamp, is uitgegroeid tot één van Neerlands beste Bluesbands.
Inmiddels zijn er vier albums uitgebracht en is er een vijfde in de maak. Reden genoeg om bij te praten en ik heb hiervoor een afspraak met Gerrit en Bennie in de mooie oefenruimte van Willie Jaarsveld/VJE Media in Zwolle, een passende plek voor een gesprek. Vanavond bereiden ze zich voor op een optreden van The Veldman Brothers Stripped, tijdens de heropening van poptempel Hedon in Zwolle.


GerritOp praktisch alle grote festivals en podia hebben The Veldman Brothers hun visitekaartje reeds met veel succes afgegeven. De band wordt geroemd om hun bevlogenheid, passie en talent in het spelen van afwisselende stijlen blues. Dit alles spreekt de echte bluesliefhebber in grote mate aan. Zelf zijn de gebroeders Veldman opgegroeid in een muzikaal gezin, en beamen dat dergelijke vroege invloeden best van belang kunnen zijn geweest bij het volgen van hun passie: muziek maken.

Bennie vertelt: “Rond mijn zestiende begon ik eigenlijk al met m‘n eerste bandje, en Gerrit was daar ook al mee bezig. Onze pa speelde mondharmonica (nog steeds overigens) en onze moeder zong. Er was dus altijd best veel muziek bij ons thuis, van Queen tot Country. We hebben nog een oudere broer Henk, en hij speelde gitaar. Eigenlijk is daarmee de aanzet gegeven om zelf ook muziek te gaan maken. Met een stel gelijkgestemden gingen we bandjes vormen, al was het eerst nog in verschillende stijlen. Uiteindelijk begon ons hart toch sneller te slaan voor de bluesmuziek en 10 jaar geleden zijn we echt gezamenlijk die richting opgegaan. Marco is er vanaf het allereerste begin bij, in eerste instantie als sessiedrummer maar al gauw nam hij een vaste plek in en Donald volgde later.”

BennieInmiddels is het vijfde album van de heren in de maak, en de release hiervan staat gepland voor September dit jaar. Iedere twee jaar is het ze gelukt een album uit te brengen, waaronder ‘Home’ in 2007, de speciale jubileumuitgave ‘5th Anniversary Live Tour’ in 2009, ‘Spreadin’Around’ in 2011, en ‘Bringin’ It To You Live’ in 2012. De albums worden altijd in eigen beheer uitgegeven en bevatten naast eigen werk soms ook enkele covers. Hoe gaat het schrijven in zijn werk?

Gerrit: “Onze planning is inderdaad om iedere twee jaar een album uit te brengen. En uiteraard in het kader van ons 10jarig jubileum komt er een album vol frisse, eigen nieuwe nummers uit. Het schrijven van de nummers doe ik over het algemeen alleen.  Meestal heb ik de ideeën en die werk ik later verder uit met Bennie. Ik speel zelf dan ook de basic baspartijen en gebruik een drumcomputer, zo werk ik dat allemaal verder uit.” Bennie vult aan: “Gerrit stuurt me dan zijn ideeën op, die ik vervolgens op mijn manier ga invullen. Zo ontstaat een nummer met een harpsolo hier en een orgelpartij daar. Zodra ik mijn invloed weer terugkoppel, blijkt vaak dat Gerrit het precies zo al in gedachten had. Grappig is dat eigenlijk, we zitten dan toch duidelijk op dezelfde golflengte…het is bijna eng! Misschien dat dat komt omdat we toch uit hetzelfde nest komen, geen idee. Maar het werkt heel goed dus op deze manier.” Gerrit: ”De hele band komt er dan meestal aan te pas, als het nummer bijna klaar is. Als we gezamenlijk de oefenruimte in gaan, hebben we in ieder geval de vorm, al passen we soms links en rechts nog wat dingetjes aan. Alle albums zijn bewust uitgebracht in eigen beheer en dat bevalt ons uitstekend. Platendeals zoals vroeger bestaan haast niet meer door de komst van internet. In dit digitale tijdperk wordt er veel via Itunes verkocht, wat zeker handig is als je bijvoorbeeld ook Amerika wilt bereiken. Tegenwoordig kun je dat zelf via het internet goed regelen. Via de juiste kanalen kun je op die manier gedraaid worden via Spotify ed. Van onze CD’s persen we in eerste instantie 1000 exemplaren en er wordt regelmatig bijgeperst. Dat bevalt goed. We rekenen op September 2014 voor de release van ons nieuwe album!”

Het nieuwe project van de mannen heet The Veldman Brothers Stripped, waarbij ze met zijn tweeën als semi akoestisch duo, een vlotte set van net even iets andere muziek neerzetten. Gerrit met (slide) gitaar en footstomp, en Bennie met orgel en harmonica. Het geheel oogt intiemer, en straalt authentieke Delta Blues uit. Hoe is deze duo-performance eigenlijk ontstaan?

Bennie: “Het is eigenlijk begonnen met zo nu en dan iets voor enkele radiostations te doen. Na verloop van tijd werden we, op verzoek van Michael de Jong, gevraagd dit samen met hem te doen in een uitzending van het radioprogramma van Nico Bravenboer: Bluezy Ridderkerk. Maar ook in onze eigen regio werden we regelmatig gevraagd voor iets dergelijks. Daar hebben we altijd veel goede reacties op gekregen, en daarbij vonden we het zelf heel erg leuk. Toen kwam het afscheid van Block magazine van Rien en Marion Wisse. Het balletje ging zo steeds meer rollen.” Gerrit: “We werden vaker gevraagd voor feestjes, maar zo met de hele band is dat eigenlijk niet altijd te doen. Met z’n tweeën wilden we die uitdaging wel aangaan. Het is een wat meer relaxte setting, wat toegankelijker en de mensen reageren er ook anders op. En soms met de volume knop wat minder, is dat prima te doen. Het is net niet helemaal akoestisch, we hebben nl. wel iets versterking erbij. Het is een beetje een tussengebied, weliswaar een heel andere manier van spelen, maar we vinden die afwisseling erg leuk. Momenteel ontvangen we ook hiervoor steeds meer boekingen.”

donald en marcoDe band heeft de afgelopen jaren al meerdere onderscheidingen en nominaties in de wacht gesleept: o.a. beste gitarist, beste harpspeler, beste keyboardspeler, beste album en beste band. Bescheidenheid siert de mannen, maar inmiddels kan bluesminnend Nederland toch niet meer ontkennen dat de Veldman Brothers bij de top van de Nederlandse bluesscene behoren. Wat voor invloed hebben al die nominaties en awards op de band?

Beide mannen zijn het erover eens dat dit soort dingen uiteindelijk de waardering is van het publiek. Gerrit voelt zich wel eens opgelaten persoonlijk. “Maar ja, je werkt er uiteindelijk ook hard voor, en je wilt steeds beter worden. Voor mij is zo’n award dan wel een soort bewijs van hé, ik mag door gaan met wat ik doe! Ook ik heb soms wat mindere dagen, waarbij ik best aan mezelf twijfel. Dan is dit een opsteker. Niets zo omstreden als dergelijke nominaties natuurlijk, en er zijn al genoeg discussies hierover. Zelf vond ik het zo gaaf om naast een wereldgitarist als Richard van Bergen genomineerd te zijn, en dan maakt het uiteindelijk niets uit wie er met de award vandoor gaat.” Bennie vult aan: “Voor de band is het pr-technisch natuurlijk wel meegenomen. Dat merkten we al direct nadat we de eerste CD ‘Home’ hadden uitgebracht en die toen door o.a. BluesForum tot CD van het jaar werd gebombardeerd. Na dergelijke awards/nominaties merk je wel dat er wat meer boekingen komen. Het werkt altijd wel positief door dus.”

Zit er brood in de (blues) muziek? In hoeverre kan een muzikant zoals jullie jezelf bedruipen in deze scene?

Gerrit: “Ik ben semimuzikant, ik heb er een reguliere parttime baan bij. Muziek is wel echt een onderdeel van het inkomen. Natuurlijk zou ik het liefst alleen van de muziek willen leven, maar dat is naar mijn idee in de blues en in Nederland niet mogelijk. Hooguit dat een Harry Muskee ervan kon leven…” Bennie: “Ik verzorg tegenwoordig  muzieklessen erbij. Na het vertrek bij mijn vorige werkgever ben ik begonnen met mijn eigen bedrijf, Music & Multi Services genaamd, en geef o.a. keyboard- en mondharmonicalessen, al dan niet via Skype. Dat begint inmiddels aardig te lopen, ik heb al diverse aanvragen binnen en dat bevalt me goed. Zelf heb ik door de jaren heen ook een behoorlijk netwerk in de muziekwereld opgebouwd, en hou me steeds meer bezig met boekingen voor andere muzikanten, beginnende bands en met zgn. bandcoaching. Ik zie veel jonge jongens in de scene verschijnen, die het erg goed doen. Misschien valt het nu meer op, maar ik hoop dat er meer interesse van jonge mensen voor deze muziek komt.”

BennieIn November 2011 stond Gerrit op het podium van de Lantaarn in Hellendoorn met twee van zijn voorbeelden, nl Jesse Davey en Jon Amor van The Hoax. Het publiek en Gerrits fans waren laaiend enthousiast en het werd een spetterend gastoptreden, ondanks het enigszins chaotische verloop. Zoals eerder gezegd komen de mannen uit een muzikaal nest. Noem eens wat voorbeelden en/of inspiratiebronnen?

Gerrit: “Pfff ach, dat zijn er zovelen. Ik noem naast Stevie Ray Vaughan en Jimi Hendrix, ook Ronnie Earl, Duke Robillard, Kid Ramos, Howlin’ Wolf. Ik ben ook wel fan van BB King, Albert King en Freddie King…ook luister ik graag naar de “oude” Cuban Heels. Eigenlijk zijn het dus heel veel verschillende invloeden. Ik luister best veel muziek, in de auto als ik naar mijn werk rijdt of naar een optreden. Maar ook thuis, en dan meeoefenen natuurlijk! Die gig met The Hoax in Hellendoorn was best wel apart. Was de communicatie vooraf met de band al lichtelijk vaag, eenmaal aangekomen bleef het lang onduidelijk en kreeg ik pas op het laatste moment, vlak voor ik op moest, te horen hoe en wat. Geen soundcheck, niets. Kortom, een chaotische toestand. Maar het optreden zelf was best wel vet. Het was een bijzondere ervaring om mee te maken en het publiek was laaiend enthousiast in ieder geval.”

Wat zijn de plannen op korte en/of lange termijn? Zijn er ambities voor het buitenland?

Bennie: “We krijgen inmiddels ook interesse vanuit het buitenland en dat is fijn. Natuurlijk blijven we onze eigen koers varen en ons eigen ding doen. Tot we bij wijze van spreken zeventig jaar zijn!  We zien wel hoe de zaken lopen, er komen nu al telkens nieuwe dingen voorbij. We kabbelen lekker door in ons eigen tempo, op onze eigen manier en dat bevalt uitstekend.“Gerrit: “Zelf blijf ik altijd bezig om nóg beter te gaan spelen. Ik heb veel muzikale ideeën, die ik tot nummers wil creëren en dat is toch wel zo’n beetje het leukste wat er is. Als ik dan zo’n speellijst met onze nummers terug zie op Spotify, ben ik er best trots op. Volgende project is dus nu ons nieuwe album. Elf nummers liggen ervoor klaar inmiddels. We hebben er zin in! “

Dan is het echt tijd geworden voor de heren om zelf aan het werk te gaan en nog wat nummers door te nemen. Onder het genot van een kop koffie blijf ik graag nog even zitten luisteren naar The Veldman Brothers: Blues & Roots Straight from the Heart !


www.theveldmanbrothers.com
 
www.theveldmanbrothersstripped.com